Voleybol Sahası Yapımı ve Teli
VOLEYBOL SAHASI ZEMIN ÖZELLİKLERİ
Açık alan Voleybol Sahası alt yapı, asfalt ve beton olarak hazırlanmaktadır. (Toprak kort ve suni çim zeminlerde mevcuttur) Dünyada ve Türkiyede en fazla tercih edilen altyapılar beton ve asfalttır. Buna göre beton altyapı için ayrı, asfalt altyapı için ayrı sportif zemin kaplama alternatifleri geliştirilmiştir.
Asfalt Altyapı Hazırlığı:
Tesviyesi bitirilmiş alanın etrafına 30×50 cm ebatlarında demir donatılı hatıl beton yapılır. Hatıl betonun çevrelediği alan içerisine 15cm kalınlığında mıcır blokaj ve plentmix tabakası (Dolgu tabakası) döşenir ve silindirlenir. Bu tabaka yapılırken zemine tek tarafa olacak şekilde gerekli oranda eğim verilmelidir. Dolgu tabakası üzerine 5-6cm kalınlığında Binder asfalt tabakası serilir ve silindirlenir. Binder tabakası üzerine 4cm kalınlığında 0-0,5 granül büyüklüğünde spor sahaları için özel olarak üretilen sıfır asfalt tabakası serilir ve silindirlenir.
Asfalt üzeri kaplama alternatifleri:
a) Cushion Tabakalı (Kauçuk katmanlı) Akrilik Kaplama Yapılması:
Asfalt zemin basınlçlı su ve hava kompresörü ile toz ve kirlerden temizlenir.
temizlenen yüzeye dolgu malzemesi (Acrylic Resurfacer) uygulaması yapılır.
Dolgu malzemesi üzerine 2 kat halinde Kauçuk katman (Unirubber Cushion) tabaka uygulaması yapılır.
Kauçuk katman üzerine 2 kat halinde akrilik renk katları (Acrylic Procoat) uygulaması yapılır.
Son olarak oyun çizgileri çizilir.
b) Cushion Tabakasız(Kauçuk katmansız) Akrilik Kaplama Yapılması:
Asfalt zemin basınçlı su ve hava kompresörü ile toz ve kirlerden temizlenir.
temizlenen yüzeye dolgu malzemesi (Acrylic Resurfacer) uygulaması yapılır.
Dolgu malzemesi üzerine 2 kat halinde akrilik renk katları (Acrylic Procoat) uygulaması yapılır.
Son olarak oyun çizgileri çizilir.
Beton Altyapı Hazırlığı:
Tesviyesi bitirilmiş alanın etrafına 30×50 cm ebatlarında demir donatılı hatıl beton yapılır. Hatıl betonun çevrelediği alan içerisine 15cm kalınlığında mıcır blokaj tabakası döşenir ve silindirlenir.Mıcır bolakaj yapılırken zemine tek tarafa olacak şekilde gerekli oranda eğim verilmelidir.Mıcır üzerine 5mm tel çaplı 15x15cm göz aralıklı hasır çelikler döşenir. Hasır çelikler üzerine 10cm kalınlığında hazır beton dökülür ve tesviyelenir. Tesviyesi tamamlanan beton yüzeyi perdah makinesi ile (helikopter ile) perdahlanarak sıfır zemin haline getirilir.
Beton üzeri kaplama alternatifleri:
a) Beton üzeri EDPM Kaplama Yapılması:
Beton zemin basınlçlı su ve hava kompresörü ile toz ve kirlerden temizlenir.
temizlenen yüzeye 4mm kalınlığında SBR Rubber kauçuk rulolar açılır- serilir ve yapıştırılır. Rubber üzerine 4mm kalınlığında renkli EPDM Rulolar açılı-serilir ve yapıştırılır.
EPDM üzerine oyun çizgileri çizilir.
Not:
EDPM uygulamalarında, uygulama tekniği (olması gereken) 1 kat Rubber + 1 kat EPDM’dir. Ama maliyeti düşürmek için Rubber katı uygulanmayıp sadece EPDM katı da uygulanabilir.
b) Beton üzeri Rubber + Akrilik Kaplama Yapılması:
Beton zemin basınlçlı su ve hava kompresörü ile toz ve kirlerden temizlenir.
temizlenen yüzeye 4mm kalınlığında SBR Rubber kauçuk rulolar açılır- serilir ve yapıştırılır. Rubber üzerine 2 kat halinde renk katı (Acrylic Procoat) uygulaması yapılır.
c) Beton Üzeri Poliüretan kaplama
*Genellikle kapalı spor salonlarında tercih edilen ve önerilen bir kaplama türüdür.
Temizlenmiş beton zemine UNEPOX Epoxy (Beton astarı) ile0.300kg/m2 sarfiyatla emprenye edilmesi.
Emprenye edilmiş zeminde yapılması gereken tamiratların UNEPOX COMPOND (Epoxy macun) ile yapılması.
Zemin trete işlemleri bölümünde yapılan işlemlerden sonra zemine 1 kat UNİPU-0.30 (Poliüretan yapıştırıcı) sürülerek tercihe göre 4-6-8-10mm kauçuk pet yapıştırılması
Kauçuk pet yapıştırıldıktan sonra düz sırtlı mala ile UNİPU-SEALER (Elastik dolgu astarı) zemine uygulanması.
Dolgu astarının kurumasından sonra 2mm kalınlığında PU selfleveling (Elastik selfleveling) zemine uygulanması ve 24 saat sonra FLEKS MAT son katı istenilen Ral renginde uygulanması.
İstenilen renklerde oyun çizgileri çizilmesi.
Voleybol Saha ve File Ölçüleri ;
Oyun alanı 18 x 9 m. ölçülerinde bir dikdörtgendir ve en az 3 m. genişliğinde olan bir serbest bölge ile çevrilmiştir.
Oyun sahasının üzerinde bulunan serbest oyun boşluğu her türlü engelden arındırılmış olmalıdır. Serbest oyun boşluğu oyun sahasının yüzeyinden ölçüldüğünde en az 7 m. yüksekliğinde olmalıdır.
FIVB’nin Dünya Müsabakaları’nda serbest bölge yan çizgilerden ölçüldüğünde en az 5 m. ve dip çizgilerden ölçüldüğünde en az 8 m. genişliğinde olacaktır. Serbest oyun boşluğu ise oyun sahasının yüzeyinden ölçüldüğünde en az 12.5 m. yüksekliğinde olacaktır.
File Ölçüleri
File 1 m genişliğinde 9.50 m uzunluğunda ve orta çizginin üzerinde zemine dik olarak yer alır. File kenarları 10 cm’lik karelerden oluşan siyah iplerden yapılmıştır. Filenin üst kısmında 5 cm genişliğinde yatay beyaz bir bant vardır. Bu bant çadır bezinden yapılmıştır ve file boyunca iki kat dikilir. Bandın içinden elastiki bir kablo geçer. Bu kablo filenin direklerine bağlanmasını ve üst kısmının gergin olmasını sağlar. Filenin alt kısmında kareler arasından geçerek onu direklere bağlayan ve filenin gergin olmasını sağlayan bir ip vardır.
5 cm genişliğinde ve 1 m uzunluğunda iki adet beyaz bant her iki yan çizginin üzerinde yer alacak şekilde fileye dik olarak bağlıdır. Bu bantlar filenin bir parçası olarak kabul edilirler. Anten 1.80 m boyunda 10 mm çapında esnek çubuktur. Fiber glas veya benzeri bir maddeden yapılmıştır. İki adet anten yan bantların dış tarafına bağlanır ve karşılıklı olarak filenin ters yönlerine yerleştirilir. Antenlerin 80 pp’lik kısımları filenin üzerinde devam eder. Bu kısımlar 10 cm’lik birbiri ile zıt iki ayrı (tercihen kırmızı ve beyaz) renkte işaretlenir. Antenler filenin bir parçası sayılır ve geçiş boşluğunun yan sınırlarını belirler. Filenin yüksekliği erkekler için 2.43 m bayanlar için 2.24 m’dir ve oyun alanının ortasından bir ölçü çubuğu ile ölçülür. Filenin iki (yan çizgilerin üzeri) oyun alanının yüzeyinden aynı yüksekliktedir. Buradaki yükseklik kuralda belirtilen yüksekliği 2 cm’den fazla geçemez.
Filenin bağlandığı direkler düzgün yuvarlak ve 2.55 m yüksekliğindedir. Direkler iki yan çizgiden 0.50 m ile 1.00 m mesafede yerleştirilmiştir. Direklerin yere tel ile tutturulması ise yasaktır.
ÇEVRELEME BORU VE TELİ ÖZELLİKLERİ;
1-60×2,5 m dikmeler 48×2,5 m kayıtlar dikme araları 3 mt standart ara ile kaynatılması
2- 3 sıra alt orta üst olmak şekliyle kayıt atılması
3-Dikme direklein kafalarına galvaniz kapak takılaması
4-İki kat anti pas atılıp ve ral 6005 boya ile boyanması
5-50×50 göz 3,5mm galvaniz üzeri pvc tel yapılması
6-3 sıra gergi teli çekilmesi
Hizmetlerimiz
- Tel Çit
- Bahçe Teli
- Bahçe Çiti
- Panel Çit
- Jiletli Tel
- Dikenli Tel
- Basketbol Sahası Teli
- Voleybol Sahası Yapımı ve Teli
- Tenis Kortu Yapımı ve Teli
- Halı Saha Yapımı ve Teli
- Pvc Kaplı Tel
- Ferforje Kapılar
- Kanatlı Kapılar
- Raylı Kapı
- Panolu Çitler
- Duvar Üstü Çit
- Fens Teli
- Galvanizli Tel
- Beton Direkli Çitler
- Boru Direkli Çitler